Kategória:
Édességek, Palacsinták, gofrik

Létrehozva:
2020-05-03 21:08:15

Recept írója:
H. Jenőné


Ízes palacsinta

A hétköznapok gyorsan elkészíthető finomsága. Elrontani szinte nem is lehet!

 

Ízes palacsinta:

 

Hozzávalók:

 

50-70  dkg liszt

   3-4  db lehetőleg házi tojás, attól szép sárga lesz a tészta

       1 liter tej  1,5 %

         só

         olaj 

         lekvár

         esetleg porcukor, majd a tetejére


Elkészítése:


- 6-7 dl tejet a keverő tálba öntök,

- 1-2 teáskanál sót teszek bele,

        beleteszem a 4db tojást,  majd botmixerrel összekeverem,

-       utána hozzáadom a lisztet és a maradék tejet és csomómentesre kikeverem.

-       Az állaga folyékony legyen.

        Ne sűrű,mert akkor kemény lesz a tészta és ne nagyon híg,

        mert akkor szakad sütés közben.

-         Ha sűrűnek találjuk, hígíthatjuk szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel, esetleg vízzel!

-       Sütés előtt tegyünk a tésztába 0,3-0,5 dl étolajat. Keverjük bele!

-       Cukrot egyáltalán ne tegyünk bele, mert így nem ragad le sütés közben.

-       Serpenyőbe egy-két cent olajat teszünk és közepes lángon, vagy lejjebb, kisütjük a palacsintákat.

       Szeretem, ha van színe és jól át van sütve! Attól még kellemes és puha lesz a palacsinta.

-      Úgy mondják akkor jó a palacsinta, papír vékonynyságú. 

       Én másfél, kétszer vastagabbra sütöm mert úgy szeretjük.


A kész palacsintákra lekvárt kenünk és feltekerjük őket. A lekvár itt lehet cukros vagy cukormentes is!

Egymás mellé tányérra rakjuk.

Tetejét meghinthetjük porcukorral, de akkor elveszíti a sós tészta és a lekvár ízének a kellemes harmóniáját.

Frissen tálaljuk!

 

Jó étvágyat hozzá!