Kategória:
Édességek, Palacsinták, gofrik

Létrehozva:
2020-06-14 10:55:10

Recept írója:
Darázs Andrea Rita


Banános palacsinta

Palacsintatésztába kisebb banán darabokat oszlatunk el és a szokásos módon kisütjük.

Fehérlisztet –hozzáadva akár teljes kiőrlésű lisztet kb. 40 százalékban – vízzel el kell keverni, míg palacsintatészta sűrűségű masszát nem kapunk (vegyük figyelembe, hogy a liszt egy húsz perces állás közben még sűrűsödik). Az egészhez egy nem túlérett banán pépjét kell hozzáadagolni (akár villával összetörve a banándarabokat), és egyenletesen elkeverni.

 

Kb. 2 evőkanál olajat tehetünk a tésztához, hogy kevésbé süljön le.

 

Mindehhez egy késhegynyi szódabikarbónát kell hozzáadni, vagy aki jobb szereti „kelten”, az egy kis instant élesztővel is dolgozhat, keveset kell az egész tésztához keverni. Az instant élesztővel ne hagyjuk sokáig (egy óránál tovább) állni a tésztát, mert „túlkel”.

 

Az így kapott tésztának jó, ha legalább 20-24 percet állhat, mert ilyenkor nem sül le rögtön a sütés megkezdésekor. A tésztába kevert banán egy idő után megbarnul, ha nincs időben felhasználva a kapott sütnivaló tészta. A sütést alacsony hőfokon (80-100 °C) végezzük és a tészta mindkét felét átsütjük.

 

Tetszés szerint a tetejére pár csepp folyékony édesítőszert tehetünk illetve kakaóport, fahéjat. A fahéjat ez esetben inkább a tetejére szórom, mert a tapasztalatom szerint a serpenyőben kicsit leéghet.

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

  1. fehér- és /vagy tönköly- és barnaliszt

 

  1. egy csipet só

 

  1. olaj a sütéshez (lehet extra szűz oliva)

 

  1. szódabikarbóna vagy instant élesztő

 

  1. péppé aprított banán

 

  1. a tetejére pár csepp édesítőszer, ha már megsült az étel

 

  1. kakaó vagy fahéj – szintén a kész étel tetejére szórni