Kategória:
Édességek, Piték, rétesek

Létrehozva:
2020-10-19 15:32:06

Recept írója:
Orbán Anita


Nyújtott rétes

almás és megygyes házi rétes

Hozzávalók

 Tészta hozzávalói:
 
  • 50 dkg liszt sim
  • 2,5 dl langyos sós ví
  • 1 e.k sertés zsír
  • 1 kk só
  • A nyújtáshoz és a kenéshez:
  • 3 dl olvasztott zsír
  • 1 dl tejföl
 
A túró töltelékhez:
 
  • 50 dkg túró
  • 20 dkg cukor
  • 3 ek tejföl
  • 2 db egész tojás
  • mazsola
  • reszelt citromhéj
  • vaníliás cukor
  • Almás-mákos-meggyes töltelék:
  • 20 dkg mák
  • 12 dkg cukor
  • 2 savanykás alma (reszelt)meggy
  • citromhéj
 
Almás töltelék:
 
  • 1,20 kg alma
  • 15-20 dkg cukor
  • 1 ek fahéj
  • 2 ek morzsa
 
Meggyes töltelék:
 
  • 30 dkg meggy (fagyasztott)
  • 15 dkg cukor
  • 40 g vaníliás puding
  • 2 dl víz

Elkészítés

  1. Először a lisztet, sót és a zsírt elvegyítjük utána adjuk hozzá a langyos sós vizet. Közepesen lágy tésztát gyúrunk jól kidolgozzuk, hogy ne legyen csomó benne. Kb. 25-30 perc. Ebből 2 cipót készítünk.

  2. Langyos helyre tesszük pihenni, lisztezett konyharuhára a tetejét is takarjuk be konyharuhával én mielőtt letakarom bezsírozom a tetejét kb. 45 percre, de lehet hogy több időre lesz szükség, míg nyújtható lesz.

  3. Amikor úgy látjuk,hogy már jó sokat pihent akkor kerek formára nyújtjuk, megkenjük olvasztott zsírral, és hozzá fogunk a nyújtáshoz körbe-körbe nyújtjuk.

  4. Amikor a megfelelő vékonyságúra nyújtottuk. Akkor a vastag szélét leszedjük. Később összegyúrjuk a széleket és ezt is elnyújtjuk.

  5. Az almás, és az almás-meggyes-mákos,túrós töltelékhez az összetevőket csak összekeverjük. A meggyeshez a meggyet feltesszük főni a cukorral, kikeverjük a pudingport a vízzel, és ráöntjük ha forr, egyet forralunk rajta, kihűtjük

  6. A tölteléket egyenletesen elosztjuk, az egész felületen majd elkezdjük feltekerni az abrosszal.

  7. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a tetejét tejfölös zsírral megkenjük.

  8. Szép pirosra sütjük 200 C, majd porcukorral hintjük, és már ehetjük is.