Túrós Táska
Hozzávalók:
- 25 dkg finom liszt
- 25 dkg rétes liszt
- kb.1,5 dl langyos tej
- 1 tojás, csipet só
- 2,5 dkg élesztő
- 8 dkg olvasztott margarin
- 2 púpozott evőkanál cukor
A töltelékhez:
- 45 dkg túró(tehén túró)
- 2 evőkanél tejföl
- 2 evőkanál búzadara
- kb. 5 evőkanál cukor
- izlés szerint 1,csom. vanilliáscukor
- 1 marék mazsola
- 1 tojás
A teteje lekenéséhez:
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál tej
Elkészítés:
A kétféle lisztet egy mély tálba szitáljuk és összekeverjük.A liszt közepébe mélyedést készítünk,
beleöntünk 3 evőkanál tejet,csipetnyi cukrot szórunk bele,belemorzsoljuk az élsztőt és a z újjunkkal
összekeverjük.A liszt széléről egy keveset az élesztős tejbe szórunk,majd jól összekeverjük.
Letakarjuk és kb. 3-5 percet várunk amig fel fut a kovászunk.Hozzáadjuk a megmaradt langyos tejet,
az egész tojást,a sót,a cukrot, és az olvasztott margarint.
Az egészet jól összegyúrjuk,hogy rugalmas,de ne túl ragacsos tésztát kapjunk ( ha kell,tegyünk hozzá
még lisztet vagy tejet).
Letakarjuk és kb.1 órát pihentetjük,amíg duplájára nem nő.
Mialatt kel a tészta,elkészitjük a túrókrémet.Ehhez a túrót egy villával szétnyomkodjuk,hozzáadjuk a
tejfölt,a darát,a cukrot, a vanilliás cukrot, a a mazsolát, majd a felvert egész tojásokat és az egészet
jól összekeverjük.
Amikor megkelt a tészta , lisztezett sík felűleten finoman átgyúrjuk,és kb.félújjnyi vastagra kinyújtjuk,
majd 8 x 8 cm -es kockára vágjuk fel.
A tésztára 1 evőkanál túrókrémet teszünk,majd átlosan összefogjuk a tészta csücskeit és egyet
csavarunk rajta.
A batyukat sütőpapirral bélelt tepsire rakjuk,de nem szorosan egymás mellé.
A sütőt 180 fokra bekapcsoljuk, amig melekszik,addig a tészta tetejét lekenjük a tejjel
kevert tojássárgájával.
Az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 20 perc alatt megsütjük.
A megsült és kihűlt batyukat porcukorral megszórjuk.
ReceptVilága receptek
ReceptVilága receptek
Helyi gasztró programok
További helyi gasztró programok »